Modedesign

Specialanpassade plagg: från idé till verklighet

Redan som tonåring fyllde Heli Westermark sin garderob med egensydda kläder. Intresset har utvecklats och idag syr hon specialanpassade plagg till sin dotter, tack vare Stockholms Tillskärarakademins grundkurs Mönsterkonstruktion Dam och deltidsutbildningen Modelinjen.

– Jag är helt självlärd och har alltid utgått från färdiga mönster som jag har anpassat efter egna idéer. Resultatet blev bra, men jag var osäker på om jag gjorde på rätt sätt och därför anmälde jag mig till grundkursen Mönsterkonstruktion Dam. Kursen passade mig perfekt, alla bitar föll på plats och jag har lärt mig varför man gör på ett visst sätt när man konstruerar ett mönster. Nu kan jag både konstruera egna mönster och anpassa färdiga mönster, berättar Heli.

Från idé till färdigt resultat

Efter kursen i mönsterkonstruktion började Heli på Modelinjen som är en ettårig deltidsutbildning, en utbildning som hon precis har avslutat.

– Utbildningen har varit väldigt givande. Jag har lärt mig att utarbeta ett plagg på ett grundligt sätt och jag vet i vilken ordning arbetet ska utföras; från idé, skiss, moodboard, plaggskisser, färg- och materialval, mönster, toile till det färdiga plagget. Jag har även lärt mig hur jag ska arbeta utifrån kundens behov och önskemål, säger Heli.

Jacka anpassad efter rörelsemönster

Som slutprojekt på Modelinjen ingår det att skapa ett valfritt plagg som ska ingå i en kollektion. Heli valde att sy en jacka åt sin dotter Alicia som är 15 år och rullstolsburen. Att köra rullstol innebär ofta ett visst rörelsemönster vilket gjorde att jackan behövde anpassas efter rörelsen.

– Jag skapade bland annat veck i ryggen och dolda kilar i sidorna för att göra plagget vidare. Genom att konstruera en raglanärm* skapades mer utrymme och plagget blev dessutom lättare att ta av och på. Ryggen lät jag gå ner till sätet medan framdelen gjordes kortare för att inte vecka sig på låren, berättar Heli.

– En av lärarna på utbildningen har arbetat med sport- och friluftskläder och delade med sig av sina kunskaper om hur plagg kan anpassas för rörelse. Det var till stor hjälp när jag arbetade med jackan, säger Heli.

Plagg till en viktig målgrupp

Jacka.jpg

– Alicia har varit den perfekta beställaren. Hon har kunnat tala om vad som fungerar, vad som måste korrigeras och hon har även kommit med egna idéer. Dessutom har hon kunnat avgöra om jackan är snygg nog att passa en tonåring, berättar Heli.

Den här typen av anpassade kläder går inte att köpa i vanliga affärer utan måste beställas på nätet. Men beroende på bärarens funktionsvariation är anpassningarna inte alltid de rätta. Ett annat problem är att kläderna ofta är skapade för äldre personer, vilket gör att det saknas ett utbud för ungdomar och unga vuxna.

– Jag kommer fortsätta sy plagg till Alicia och utveckla den modell jag nu har skapat. Näst på tur är en vårjacka och en hoodie. Dessa modeller kan mycket väl vara början på ett större projekt vid sidan av jobbet. Men det får framtiden utvisa. Först ska jag gå påbyggnadskursen Mönsterkonstruktion Dam för att bli ännu säkrare på att konstruera de kläder jag vill sy i framtiden, säger Heli.

*Ärmskärningen raglan skärs från axeln och sys samman med livet med en diagonal söm.

Relaterade artiklar

Modedesigner
Modedesign

En utbildning för dig som vill bli modedesigner

Drömmer du om att bli modedesigner? Har du ett brinnande intresse för mode och hållbarhet? Då är vår påbyggnadsutbildning Designprocess – Mode något för dig. Hä...

Heltidsutbildning
Publicerad:
Åse Balko
Läs vidare om "En utbildning för dig som vill bli modedesigner"