Modedesign

Så här kan du arbeta med designprocessen inom mode

Genom att arbeta med designprocessens olika moment kan du omvandla dina visioner från abstrakta idéer till konkreta, färdiga plagg på ett strukturerat sätt. Du behöver inte följa alla steg, men genom att arbeta dig igenom delar av momenten i processen kommer din väg från idé till färdig produkt gå smidigare.

Designprocessen är en modell som används inom flera olika områden men skiljer sig åt beroende på designdisciplin och vem som använder den. Oavsett hur designprocessen ser ut så är syftet att den ska fungera som en guide för designers genom skapandets olika steg där de tillåts att utforska, utveckla och förverkliga sina visioner på ett organiserat sätt. Designprocessen ska därmed bidra till att skapa en strukturerad och kreativ metod för att omsätta idéer och koncept till färdiga produkter.

Designprocessen steg för steg

Här på Stockholms Tillskärarakademi arbetar vi med flera av momenten i designprocessen, både på våra utbildningar och kurser. På så sätt lär sig våra studerande att gå från idé till färdigt plagg på ett strukturerat och genomtänkt sätt. Här är en beskrivning av de olika momenten i designprocessen.

1. Kartlägg dina idéer med en Mind Map

När du startar upp ett nytt projekt kommer ofta flera idéer farande samtidigt, och tankeprocessen kan bli ganska spretig. Allt kan klarna lite mer genom att kartlägga idéerna med hjälp av en Mind Map. En Mind Map är en ”tankekarta” som består av text och ord som du associerar till ditt valda tema.

2. Samla inspiration till ditt plagg eller kollektion

Moodboard

Vad blir du inspirerad av i din kreativa process? Du kan hämta inspiration från vad som helst runt omkring dig. Ta en promenad i stadsmiljö eller i naturen, bläddra i tidningar, besök museum eller titta på en film. Det viktiga är att samla ihop materialet. Fota med telefonen, skriv och skissa i ett anteckningsblock eller spara ditt material digitalt på exempelvis en board på Pinterest.

3. Beskriv dina idéer med hjälp av en Moodboard

Moodboard 1

Samla ihop ett urval av dina inspirationsbilder, komplettera med färger, texter och andra grafiska element på en Moodboard. Moodboarden hjälper till att visualisera en helhetskänsla, stämning och estetik som beskriver dina idéer. Genom att använda en Moodboard blir det lättare att presentera dina idéer för kollegor i teamet eller för kunder.

4. Skapa modeteckningar

Modeteckningar

Nu är det dags att skapa modeteckningar med plaggkombinationer på kroppar som visar hur plaggen ska se ut. Du väljer själv vilken teknik som passar dig; det kan vara teckning, målning, collageteknik eller digital design. Modeteckningen kan vara detaljerad och realistisk eller abstrakt och förenklad. Det viktiga är att den visar upp dina idéer med färger, siluetter och material. Modeteckningarna är din första presentation av hur kläderna kommer se ut när de är färdiga. Teckningarna kommer även fungera som en visuell guide i ditt fortsatta arbete.

5. Presentera en helhetsupplevelse med hjälp av en Line Up

Lineup

Om du planerar att skapa en kollektion är det bra att presentera plaggen med en Line Up. En Line Up kan vara en handgjord teckning eller bestå av digitala illustrationer som visar upp alla klädesplagg på rad. Genom att skapa en Line Up kan du framhäva den övergripande designidén och visualisera en sammanhängande och enhetlig presentation av kläderna som du planerar att sy upp.

6. Översätt dina modeteckningar till plaggskisser

Plaggskisser

Plaggskisserna, som antingen kan göras manuellt eller digitalt, består av svartvita konturteckningar av plagg som tekniskt beskriver hur de ser ut och vilka detaljer som ska finnas på plaggen. Dessa skisser är en viktig del i designprocessen och används som en grund för att skapa mönster och prototyper av klädesplaggen.

7. Gör dina materialval

Välj ut de material som passar ditt designkoncept. Tänk på att materialvalet inte bara påverkar utseendet utan även funktionalitet, komfort och hållbarhet. Till materialvalet inkluderas även detaljer så som tråd, blixtlås och knappar.

8. Skapa en färgkarta

Material- och färgval

Genom att skapa en färgpalett av olika kulörer kan du definiera vilka färger som ska användas i kollektionen. Färgkartan kan bestå av små tygprover eller färgchips som visar olika färger för ett specifikt plagg eller en hel kollektion. Färgkartan kan även innehålla information om färgnamn, färgkoder och andra specifikationer som hjälper till att identifiera önskade färger.

9. Konstruera mönster

Nu är det dags att översätta dina skisser och tekniska ritningar till konstruerade mönster. Mönstren ska vara exakta ritningar som sedan ska användas som grund för att klippa ut mönsterdelar och sys ihop till kläder. Mönstret kan antingen konstrueras manuellt eller digitalt.

10. Sy upp provplagg

Mönster_och_provplagg

För att testa att ditt konstruerade mönster får den passform, stil och funktionalitet du önskar kan du i det här skedet skapa ”toiler” av dina plagg. En toile är ett provplagg som är uppsytt i ett enklare tyg. Syftet med en toile är att testa och justera mönstren innan du klipper ut och syr upp de slutliga versionerna av plaggen i de utvalda tygerna. Du kan även välja att göra en prototyp med blixtlås och knappar som är ett mer genomarbetat första prov på ditt tilltänkta plagg.

11. Sy upp plaggen

Färdigt plagg

När dina toiler eller prototyper är godkända och mönstren är justerade så är det dags att klippa ut tyget och sy upp ditt plagg eller din kollektion. Antingen syr du kläderna själv, eller så lämnar du över det till en sömnadsateljé för att producera din kollektion i större skala.

12. Skapa en genomarbetad lansering med en marknadsstrategi

Det är dags att lansera ditt plagg eller kollektion. För att lyckas i lanseringen bör du ha en marknadsstrategi för att säkerställa att du når ut till din tilltänkta målgrupp på ett framgångsrikt sätt. Du kommer att behöva skapa marknadsmaterial som exempelvis produktbilder, videor och annat reklammaterial. När materialet är producerat kan du planera för kommande kampanjer i olika kanaler.

13. Försäljning av kollektionen

Var ska dina kläder säljas? På e-handelsplattformar eller i fysiska butiker? När du vet svaren på dessa frågor kan du arbeta vidare med uppgiften att organisera och distribuera dina produkter till kunder och återförsäljare.

14. Samla in feedback för att förbättra ditt arbete

Efter lanseringen är det värdefullt att samla in feedback från kunder, återförsäljare och andra intressenter. Resultatet av feedbacken kan du använda för att justera din designprocess och förbättra framtida kollektioner.

Relaterade artiklar

Modedesigner
Modedesign

En utbildning för dig som vill bli modedesigner

Drömmer du om att bli modedesigner? Har du ett brinnande intresse för mode och hållbarhet? Då är vår påbyggnadsutbildning Designprocess – Mode något för dig. Hä...

Heltidsutbildning
Publicerad:
Åse Balko
Läs vidare om "En utbildning för dig som vill bli modedesigner"
Modedesign

Specialanpassade plagg: från idé till verklighet

Redan som tonåring fyllde Heli Westermark sin garderob med egensydda kläder. Intresset har utvecklats och idag syr hon specialanpassade plagg till sin dotter, t...

Deltidsutbildning
Publicerad:
Åse Balko
Läs vidare om "Specialanpassade plagg: från idé till verklighet"