Skräddare

Från dam- till herrskrädderi i de skotska högländerna

För snart ett år sedan avslutade Stina Bergenholm den treåriga YH-utbildningen Skräddare – inriktning dam och klänning. Sedan dess har hon frilansat och arbetat som lärare på Stockholms Tillskärarakademi. Om några veckor beger hon sig till Skottland för att arbeta i skräddarateljén Campbell’s of Beauly.

Hur var din tid på skräddarutbildningen?

STA-StBe-6-2022
Stinas historiska projekt under år 2 på utbildningen. Klänningen är inspirerad av designern Madame Grès.

– Den var helt fantastisk, inte minst på grund av vår extremt kunniga lärare. Hon har stor personkännedom och uppmärksammade var och ens speciella behov. Personligen tycker jag om att arbeta med detaljer och få plagg att sitta perfekt på kroppen vilket hon uppmuntrade.

Du hade praktik i London, hur var det?

– Jag hade praktik på herrskrädderiet Welsh & Jefferies som ligger på den prestigefyllda gatan Savile Row. Tyvärr fick jag inte den erfarenheten jag förväntade mig, pandemin slog till och med den följde lockdowns. Jag kunde bara vara inne i ateljén 2–3 gånger i veckan, men trots det hann jag ändå få en god inblick i hur det är att jobba med herrskrädderi.

– Dagen efter att jag hade åkt hem till Sverige för att fira jul sattes London i full lockdown och jag kunde inte åka tillbaka utan gjorde resterande praktik här på skolan med lärarna som handledare, vilket var en fantastiskt bra lösning. Vi var tre studerande i samma sits, som jobbade självständigt, tog emot kunder och sydde upp plagg. Utbildningen avslutades med att jag gjorde en damgesäll och fick ta emot mitt gesällbrev nu i höstas i Blå hallen.

Vad har du gjort efter utbildningen?

– Jag har hållit kurser och hoppat in som vikarie här på Tillskärarakademin parallellt med frilansuppdrag på Filippa K x STINA STRAND, Filippa K och Julkalendern 2022. I april åker jag till Skottland och påbörjar min nya tjänst på skräddarateljén Campbell’s of Beauly. De syr främst jakt- och fritidskläder samt högtidsdräkter som kilt och frack. De arbetar mycket med Harris Tweed, så det kommer bli stort fokus på mönsterpassningar.

Du är utbildad inom dam och klänning, hur blir det att arbeta med herrskrädderi?

STA-StBe-11-2022

– Jag har viss erfarenhet av herrskrädderi sedan min praktik i London. Men jag kommer inledningsvis behöva viss handledning, vilket min nya arbetsgivare är medveten om.

– Fördelen är att om man har utbildat sig till damskräddare, då kan man även jobba med herr. Damskrädderi är lite mer tekniskt avancerad eftersom det inkluderar fler former att ta hänsyn till i konstruktionen jämfört med herr. Största skillnaden är hur man bygger upp plagget, herrkavajen har en kraftigare stomme än dam. Sedan skiljer det sig i vissa detaljer som exempelvis hur man syr i kragar. I övrigt är det samma stygn och samma hopsättningsprocess.

Vilka är dina framtidsdrömmar?

– Att ha en egen ateljé här i Stockholm. Jag vill inte skapa fast fashion, utan plagg av god kvalitet som har lång livslängd. Även om jag trivs med att frilansa och arbeta på projekt, så tycker jag det är roligare att jobba direkt mot kund och förverkliga dennes drömmar.

Följ gärna Stina även på Instagram.

Relaterade artiklar

Skräddare

Beställningsjobb på klänning till Kristallen

Beställningsjobbet var inte vilken klänning som helst och uppdraget gick inte att säga nej till. Under sommaren tillbringade Maria Lund all ledig tid till att s...

Heltidsutbildning
Publicerad:
Åse Balko
Läs vidare om "Beställningsjobb på klänning till Kristallen"
Skräddare

Skräddarstuderande Stina har pärlbroderat en korsett efter en tavla av Van Gogh

Stina Bergenholm studerar till Skräddare på Stockholms Tillskärarakademi. Utifrån en tavla av Vincent Van Gogh och tack vare 35 000 pärlor, tålamod och skicklig...

YH-utbildning
Publicerad:
Läs vidare om "Skräddarstuderande inspirerades av Van Gogh"