Mönsterkonstruktion och Design

Från att sy en kjol till att skapa en hel kollektion

Efter att ha gått grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design kan våra studerande designa, konstruera mönster och sy egna kläder. För att ta sig dit går vi noga igenom samtliga kursdelar och moment steg för steg. I kursen sömnad börjar vi därför med att sy det enklaste plagget; en kjol, innan vi går vidare till mer avancerade plagg.

Trots att en kjol är det enklaste plagget att börja med så kan plaggets design variera i näst intill det oändliga. I början av utbildningen arbetar de studerande med en grundmodell av en kjol, men senare under ”kjolprojektet” får de utnyttja alla sina kunskaper och kan då ge plagget mer avancerade former och detaljer. Här har vi sett alla slags kjolar: klockade kjolar, volangkjolar, omlottkjolar, veckade kjolar, långa och korta kjolar, kjolar med hög och låg midja. Här är det bara fantasin som sätter gränserna.

IMG_1246

Även under projektet ”ReSTArt”, som fokuserar på remake och upcykle, har det förekommit att exempelvis jeans har sytts om till kjolar, broderier har fungerat som dekorativa detaljer och olika tyger har kombinerats till ett vackert mönster i patchwork. Kreativiteten får verkligen en chans att löpa fritt under dessa projekt.


Sy en kjol steg för steg

För att kjolprojektet ska löpa smidigt och gå från idé till färdigt plagg på ett strukturerat sätt, är det bra att arbeta med vissa utvalda delar av momenten i designprocessen. I det här exemplet går vi igenom momenten moodboard, modeteckning, plaggskiss, mönsterkonstruktion, provplagg och färdigt plagg.

Från idé till visuella teckningar

Allt börjar med en idé som visualiseras med hjälp av en moodboard som består av ett kollage av bilder, texter, skisser, färger och material.

Därefter skapas en modeteckning där kjolen tecknas på en kropp. Teckningen illustrerar plaggets färg, form (siluett) och material.

Sedan görs en plaggskiss som är en slags teknisk ritning som beskriver hur kjolen ska se ut och vilka detaljer som ska inkluderas.

Konstruktion av mönstret

Nu är det dags att börja med mönstret till kjolen. Arbetet inleds med att ta kroppsmått; midjemått, höftmått och längd från midjan till önskad längd på kjolen. Under ”kjolprojektet” har de studerande tillräckligt bra kunskaper i mönsterkonstruktion för att själva kunna rita upp mönstret till kjolen.

Provplagg och den färdiga kjolen

För att säkerställa att mönstret är korrekt konstruerat sys först en toile, det vill säga ett provplagg. Här kan eventuella korrigeringar behöva göras som att sy in midjan eller ändra längden. Ändringarna förs över till mönstret som därefter läggs på tyget och klipps ut.

De urklippta mönsterdelarna i tyg nålas ihop och sys. Längden regleras genom att mäta, fålla och sy upp nederkanten av kjolen.

IMG_1217

För midjan går det att skapa flera olika lösningar; den enklaste lösningen är en midjekant med resår eller snöre. Andra alternativ är sy fast en dragkedja eller tygband som sedan knyts ihop – här är det bara de tekniska sömnadskunskaperna som sätter gränsen.

Avslutningsvis pressas kjolen och testas för att säkerställa att den passar och att sömmarna sitter som de ska. Kjolen är nu klar och det är dags att visa upp den för studiekamraterna och bli bedömd av läraren.

I utbildningen ingår även att sy en skjorta, en kavaj och byxor. Utbildningen avslutas med ett slutprojekt som består av en kollektion där ett urval av kläder sys upp.