Arbeta som kostymör
Det finns en bred arbetsmarknad för yrkesgruppen kostymör, som även kan ha titeln kostymdesigner eller kostymtecknare. Vanligast är att kostymören får arbete på en TV-, film- eller teaterproduktion. Om du arbetar hårt och satsar på att bli framgångsrik inom industrin har du möjlighet att arbeta över hela världen.
Medellönen för yrkesgruppen är 32 200* kronor. Lönen kan variera mycket beroende på var du är anställd samt vem du är anställd av. Erkända kostymörer kan tjäna mycket beroende på vilken produktion de arbetar för.
Arbetsuppgifter
Kostymören är ansvarig för allt som har med kostymen att göra, från att designa plagg till att se till att det blir uppsytt. I din roll som kostymör bör du vara lyhörd och samarbetsvillig då du ofta har ett nära samarbete med regissören och andra personer i det konstnärliga teamet så som scenograf, mask/peruk, ljus- och ljudtekniker. Alla dessa personer är involverade i showen och delaktiga i att kostymen uttrycker den känsla och stil som vill förmedlas.
Kostymörens viktigaste uppgift är att förstärka en karaktär så att publiken förstår vilken roll skådespelaren försöker gestalta, och för att klara av det krävs mycket förarbete. Det innebär att manus måste läsas igenom och du kommer behöva göra mycket research innan själva designarbetet börjar. Nästa steg i processen är att designa kostymskisser, dela matrialprover och förmedla dina konstnärliga val till teamets skräddare, tillskärare, kostymförråd, m.fl. I din roll ingår det även att se till att plaggets utformning konstrueras och sys upp så som du har designat det. Du är även med på provningar med skådespelarna för att se att plaggen sitter som de ska och gör alla konstnärliga val angående kostymen. De plagg som inte sys upp i ateljén köper kostymören in.
Utbildning
För att bli attraktiv på arbetsmarknaden behöver du gå en utbildning som ger dig en stabil grund att stå på. Som kostymör bör du framför allt ha mycket goda kunskaper i att designa plagg. Du bör även ha kunskaper i sömnad och mönsterkonstruktion. Du bör dessutom ha känsla för färg och form samt kunna visualisera din design i form av kostymskisser och moodboards.
En bra start är att välja hantverkslinjen eller estetiska programmet på gymnasienivå alternativt grundutbildningen Mönsterkonstruktion och Design på Stockholms Tillskärarakademi. Därefter kan du söka in till utbildningen Designprocess - Mode där du får alla de kunskaper, färdigheter och kompetenser som behövs för att du ska kunna arbeta med designprocesser inom mode, från idé till produktion.
Skolan erbjuder även kurser och utbildningar på olika nivåer i både design, sömnad och mönsterkonstruktion.
*Källa Yrkeskollen 2023